2016. augusztus 7., vasárnap



A Redut


Sóskút központi utcájának, amelyet napjainkban ténylegesen is Fő utcának neveznek, a mai gyógyszertártól a Bara patak hídjáig tartó domboldali részét nevezte el Andreetti-lejtőnek a helyi „népnyelv”. A község központja felé haladva a jobb oldalon az Andreetti-család tervezett és építtetett egy dél-európai jellegű, sikátoros kialakítású házsort. A sóskúti kváderkő felhasználásával felépített, emeletes és teraszos kialakítású házak adják a Sóskút központi részeibe betérő idegeneknek az első, és többnyire egyben nagyon jó benyomást is keltő képet a községről.

E házsor épületei közül is kinézetében kiemelkedik egy erkélyes, klasszicista stílusú ház, a Redut. (A ma már nem használt szó a francia eredetű, és vigadót, báltermet jelentett.)



A Redut legnagyobb helyisége valóban az emeleti hatalmas táncterem volt, ahol bálokat és táncestélyeket rendeztek. A leírások szerint a terembe belépve „nagyon szép látvány tárult a korabeli látogató elé. A terem négy sarkában faragott fa oszlopfők álltak, amelyekből dekoratív faragásokkal díszített faburkolat ívelt a mennyezetig”.

A házat egy idő után csak mellékesen használt a család lakhatásra (arra ott volt a főépületük), hanem egyre inkább gazdasági célokra kezdték alkalmazni: a bálteremben többnyire gabonát tároltak, míg az épület nagy kiterjedésű (60-70 méter hosszú) pincéjében hordók tucatjai sorakoztak. A pince előtérébe a bor készítéséhez szükséges eszközöket (darálók, prés, stb.) helyezték el.

Az Andreettiek a második világháború után nem tértek vissza többé a községbe, a szocialista korban az épületbe a lakókat költöztettek be.
A földszinti részben szövetkezeti gyümölcs-begyűjtőhely létesült: itt vették át a termelőktől a barackot, almát, stb., sőt egy időben az étkezési szőlőt is. A ház alatti pincékben tárolták a termelvényeket, amíg a szállítók értük nem jöttek. Ezeken kívül, meghatározott időszakokban, nyulat és csigát is itt lehetett eladni a szövetkezetnek. (Ehhez kapcsolódik, hogy hosszú időn át egy táp és terménybolt is működött a házsor egyik utcai részén.)

A Redutot az 1990-es években magánszemély vásárolta meg, és nagyon szépen felújította.

Keresztes Csaba

Fénykép: Timár Tamás & Fábián Annamária


Felhasznált irodalom:

Németh Józsefné: Andreeti Károly élete és munkássága. Sóskút, 2000. 13.

Zalavári Sándor: Hely- és dűlőnevek Sóskúton. (Blogbejegyzés) http://helyekestortenetek.blogspot.hu/2015/04/hely-es-dulonevek-soskuton.html
(Letöltés ideje: 2016. július 6.)

Andrejkocics Julianna visszaemlékezése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése